Linor och tafsar för flugfiske

När det gäller flugfiske kan man välja mellan flera olika typer av fluglina. Det är vanligast att man använder sig av en lintyp som kallas klumplina. En lina av denna typ har smalnats av i ena änden. Det finns också en tjockare del, eller klump, i den andra änden. Detta för att linan ska få mera fart när man fiskar.

Beroende på vad man vill fiska kan man också välja mellan flytande eller sjunkande linor. En flytlina är bra om man vill fiska med en fluga nära vattenytan. Om man däremot vill fiska närmare botten fungerar en sjunkande lina bäst. När det gäller sjunkande linor sjunker de olika fort. Detta för att man ska kunna fiska i olika strömmar eller djup. Om man vill fiska i mellanvatten som ligger en bit under ytan kan det vara bra att välja en lina som nästan svävar i vattnet. Denna har en tyngd som ligger precis mellan flytlinan och sjunklinan.

En fluglina är generellt sett relativt kort. Det finns därför alltid en lina som kallas för backinglina allra längst in på rullen. Det gör att både små och stora fiskar kan dra iväg med en bra bit lina innan det är slut på rullen. Ofta är backinglinan gjord av materialet flätad dacron. Detta material tål drag från starka fiskar och dessutom är den extra hållbar.

Vid flugfisket använder man alltid en tafs på linan. Den sitter längst ut och på den ska man också knyta fast sin fluga. Ute i spetsen är tafsen som allra tunnast. Denna sorts tafs är taperad och det gör att det blir lättare att kasta ut den. Det är viktigt att anpassa tafsen efter vad man vill fiska. Om man fiskar skygga arter är det viktigt att man har en tunn och diskret tafs. Om tafsen är för grov hugger inte fiskarna.