Spö och rulle för flugfiske

Om man vill hålla på med flugfiske är utrustningen indelad i olika viktsystem. Detta efter ett speciellt viktsystem som är satt för linan. Här är systemet delat mellan klass 3-12. Klass tre är det lättaste, och klass tolv är det tyngsta. När man ska köpa sin första utrustning för flugfiske kan det vara bra att köpa ett färdigt sett. Ofta kan man också gå till en fiskeaffär och beskriva det sitt ärende. Då kan de hjälpa en att plocka ihop ett bra utrustnings-kit.

När man är total nybörjare räcker det ofta med att köpa ett spö i klass 5-6, samt en ungefär 9 fot lång flytlina. Det beror dock lite på vad man planerar att fiska. När det gäller spöet finns de antingen som enhandsspön eller som tvåhandsspön. Ett enhandsspö håller man i en hand när man fiskar. Tvåhandsspöna håller man i två händer och de finns främst i de tyngre klasserna. Dessa spön gör det lättare att hantera utrustningen. Med dessa spön är det till exempel möjligt att använda kraftiga linor samt lite tyngre flugor.

När man flugfiskar använder man sig inte av själva rullen när man kastar. Man bör dock absolut inte köpa en billigare skräprulle bara för det. Tvärtom är det mycket viktigt att kontrollera att den rulle man väljer faktiskt är av bra kvalitet. Rullen ska kunna fungera för flera saker. För det första måste den kunna förvara linan på ett bra sätt och dessutom ska den kunna bromsa även en stor fisk om den plötsligt rusar iväg med lina. När det gäller rullen måste den ha den ha minst samma viktklass som den övriga utrustningen, eller gärna en klass högre.

Även när det gäller flugfiske gäller det alltså att ha koll på vad det är man har med sig och hur de olika tillbehören och redskapen fungerar.