Utrustning för is-mete

Det krävs lite annan utrustning än den vanliga när man håller på med isfiske eller is-mete. Om man är ute efter att dra upp gös, gädda eller abborre fungerar ofta mört som bete. Detta är det vanligaste fisket. Om man vill kan man dock också meta efter öring eller andra arter och till dessa kan man i princip använda samma typ av beten.

När man metar använder man speciella typer av metspön. Dessa is-metspön är mycket kortare än de vanliga varianterna och de har också allt som oftast en napp-indikator. Det är allra vanligast att indikatorn har en fjädervippa med flera bjällror på. När fisken nappar hör och ser man det på indikatorn. På spöet finns också en rulle, och denna kan vara av typen multirulle eller haspelrulle. Vilket man väljer är mycket individuellt.

När napp-indikatorn löses ut, eller när vippan börjar vifta är det dags att reagera. Då har en fisk huggit på betet. Man bör först låta fisken ta lite lina, utan att den ska stöta på något motstånd. När så har skett går fiskaren fram till det hål denne har sitt spö i och då är det dags att göra mothugg. Mothuggen gör att kroken fastnar i fiskens mun. När man känner att kroken har fastnat börjar man dra in den lösa lina som dragits ut av fisken.

En av de viktigaste sakerna att ha när man is-metar är en bra borr. Om man vill fiska upp stora fiskar kan borren behöva vara närmare 200 millimeter i diameter. I många fall behövs också en bitsäker tafs närmast kroken. Detta om det finns gädda i vattnet. Dessa har mycket kraftiga tänder och de kan med lätthet bita av en lina eller en vanlig tafs i snöre.

Om man väljer att fiska gös måste man se till att linan lätt kan lossna från napp-indikatorn eftersom att fiskarten är mycket känslig. Det är värt att tänka på när man skaffar sin utrustning.